Zdravlje sa tanjira

Zdravlje sa tanjira

Za loš vid ponekad je kriva dugogdišnja loša ishrana sa puno skroba šećera i proteina. Umesto da pijete suplemente za zdravlje očiju, bolji vid , blistav pogle oslonite se na hranu bogatu vitamina A, B2 C i E, cinkom, luteinom, betakarotenom i omega-3 masnim kiselinama.

Oči vole zdravu hranu

Mnoge namirnice blagotvorno utiču na zdravlje očiju. Minerale, vitamine, antioksidanse i druge materije koji pogoduju boljem vidu unećete zdravom hranom. Najbolja je sveža presna hrana, koštunjavo voće, mlečni prizvodi, jaja i med…

Osim medicinskih intervencija koje popravljaju vid, nešto bezbolno, zdravo i ukusno može uticati na vid. Hrana. Zaštitite oči od loših uticaja sredine, odmarajte ih kada god stignete, ne zadržavajte se puno pred računarom. Na genetske faktore ne možete uticati, ali vašim očima možete dati ono što im treba iz vredne hrane

Da se popravi vid i uspore degenerativne promene treba se odreći slatkiša, obilja mesa, belog šećera, mnogo testa i hleba. Čaj i kafu svesti na razumnu meru, a ribu i meso jesti umereno.
Važna je ishrana bogata antioksidansima, i vitaminima A, B2, E, C. Zato je dobro sušeno voće, urme, smokve, suvo grožđe, sveže pomorandže, jabuke, grožđe, trešnje, kruške, šljive, borovnice. Mogu se piti i sokovi pomorandže, borovnica, šargarepe, i grejpa kome se dodaje kašika ribjeg ulja. Gazirana pića nisu poželjna.
Od povrća se preporučuju kupus, karfiol, zelena salata, spanać, šragarepa, kelj, cvekla, luk i krompir samo pečen u ljusci.
Za bolji vid osobe koje pate od noćnog slepila treba da jednu više namirnica bogatih vitaminom A, poput teleće i juneće džigerice, plod nara, suve kajsije, masne sireve, peršun maslac, žumance, suve šljive i paradajz.

 • Šargarepa: Snaga joj je u obilju beta karotena, likopena i luteina. Prvi je dobar za mrežnjaču oka i štiti je od UVA zračenja. Likopen deluje kao antioksidans i čuva oči od UVB zraka. Lutein ima izrazito jako antioksidativno delovanje protiv slobodnih radikala.
 • Kajsija sadrži beta karoten i likopen i potpomažu zdravlje očiju. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A koji se opire oksidativnom oštećenju na sočivu i sprečava degenerativne promene katarakte. Kajsija je bogata karotenoidima koji popravljaju vid.
 • Jaja su važna za dobar vid. Tamnije žumance ima više nutrijenata. Jaja su bogat izvor sumpora i cisteina, dve komponente proteina glutationa koji čuva sočivo od oksidativnog oštećenja. Žumance sadrži lutein, kao i esencijalne masne kiseline, cink i B vitamine, koji pozitivno utiču na vid.
 • Tamno bobičasto voće borovnice, kupine, crne ribizle i crne sorte grožđa sadrže antocijanine, koji štite i jačaju vid. Borovnice smanjuju zamor oka, sadrže i karotenoide, zeaksantin i lutein, kvercitin, rutin i rezveratol. Osim njih sadrži i selen i cink. Veoma zdravo za oči.
 • Zeleno lisnato povrće sadrži obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać, zelena salata i kelj daju očima neophodne minerale i vitamine, nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik. Štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovn obroci ovog povrća mogu smanjti probleme sa vidom i kataraktom. Najbolje bi bilo da ne prekuvate ovo povrće i iskoristite sve nutrijente na pravi način.
 • Tikvice i avokado: Tikvice su siromašne kalorijama, a bogate luteinom i zeaksantinom. Avokado sadrži iste antioksidanse kao tikvice, a ima naviše luteina i sve što je očima potrebno da se zaštite od katarakte i degenerativnih bolesti oka.
 • Beli i crni luk obiluju sumpornim jedinjenjima, koji potpomažu zdravlje sočiva, sprečavaju glaukom, kataraktu i degenerativne bolesti. Luk popravlja cirkulaciju oka i jača imunitet.
 • Riba je odličan izvor EPA i DHA, omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje ćelija oka. Najviše ih ima u lososu, tunjevini, sardinama, bakalaru i skuši.
 • Bademi, kikiriki i orasi sadrže vitamine masne kiseline važne za prevenciju katarakte.
 • Paradajz obiluje likopenom, luteinom i C vitaminom.
 • Citrusno voće i paprike zbog visokog sadržaja vitamina C odlični su u prevenciji katarakte i infekcija.