Vežbe za vid

Vezbe za oci

Ponekad se preporučuju vežbe za vid deci koja imaju teškoće u učenju čitanja ili pisanja. Ove vežbe često se nazivaju vežbe vida ili terapija vizija. Nema naučnih dokaza da su efikasne. Američka akademija oftalmologije pridružila se drugim istraživanjima 2014. godine kako bi potvrdili uticaj ove vizuelne terapije.

Rezultati kažu: “Trenutno nema adekvatnih naučnih dokaza koji potvrđuju mišljenje da suptilnost oka ili vizuelni problemi uzrokuju teškoće u učenju. Dokazi ne podržavaju koncept da su terapija vidom ili obojena sočiva ili filteri delotvorni, direktno ili indirektno da li deluju u lečenju teškoća u učenju. Dakle, tvrdnja da vizuelna terapija poboljšava vizuelnu efikasnost ne može se potvrditi.

Odrasli koji pokušavaju da poboljšaju vid počinju da koriste vežbe za oči. Još uvek nema naučnih dokaza da im te vežbe stvrno pomažu.

Nove aplikacije za vežbanje na pametnim telefonima tvrde da će pomoći odraslima da se otarase “tegli” za čitanje (Naočara). Ove aplikacije su takođe naučno neispitane, kaže Stephen N. Lipski, MD, Thomas Eie Group. Dr. Lipski je oftalmolog specijalizovan za pedijatrijsku oftalmologiju i strabizam odraslih.

Ne postoje naučni dokazi da će svaki program vežbanja očiju smanjiti ili eliminisati potrebu za pomagalima, kaže dr Lipski. Oštrina vida na blizinu se vremenom smanjuje tako da su mnogim ljudima posle četrdesete godine života za čitanje potrebne naočare za blizinu. Ovo se dešava jer vremenom očno sočivo stari i gubi elastičnost i sposobnost prilagodavanja, kaže on. Druge opcije za lečenje presbiopije uključuju kontaktna sočiva ili refraktivnu hirurgiju.

Vežbe za oči takođe su neefikasne za kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam.

Vežbanje oka može pomoći

Vežbe za oči mogu biti korisne za stanje koje se naziva insuficijencija konvergencije. Dakle kada oči ne rade zajedno dok osoba pokušava da se fokusira na obližnji objekat. Na ovaj način je teško čitati, na primjer. Vizija terapija može povećati sposobnost da oči usaglase, da deluju zajedno.

Tretman za konvergentnu insuficijenciju može uključivati “olovke za olovke”. Osoba se fokusira na malo slovo sa strane olovke dok se on približava mostu njegovog nosa. Oftalmolog može takođe preporučiti vežbe za fokusiranje očiju koje se mogu raditi na računaru.

Vežbe za oči možda neće biti odgovor za starije oči, ali postoje opcije ako imate problema sa vidom. Razgovarajte sa vašim oftalmologom o najboljem načinu da ispravite svoju viziju.