Sunčane naočare

Sunčane naočare

Sve na šta treba paziti prilikom kupovine sunčanih naočara

Prilikom kupovine naočara za sunce potrebno je biti obazriv i dobro informisan. Sunčane naočare štite oči od prekomernog izlaganja sunčeve svetlosti, od njenog vidljivog i nevidljivog dela spektra. Ono što je najbitnije je da štite od UVA i UVB spektra sunčevih zraka. UV zračenje koje dolazi kao sunčevi zraci mogu oštetiti kožu kapaka, ali isto tako i rožnjaču, izazvati kataraktu, pterigijum i verovatno doprinose nastanku degeneracije žute mrlje.

Kupovinom sunčanih naočara neophodno je pogledati specifikaciju proizvođača o UV zaštiti koju imaju određene naočare. Stručnjaci za adekvatnu zaštitu preporučuju da stakla od sunčanih naočara odbijaju ili imaju filter koji štiti 99% – 100% od UVA i UVB zraka talasne dužine do 400nm. Na specifikaciji takva zaštita je označena sa „UV400”. Ovaj standard koji omogućava 99% zaštitu je primenjen američkim družavam. Evropski standard je manje rigorozan, i smatra da sunčane naočare bi trebalo da štite ili odbijaju 95% UV zraka talasne dužine do 380nm i ova zaštita je naznačena na specifikaciji kao CE standard.

Takođe, imajte na umu da boja ili stepen zatamljenosti stakala nemaju nikakve veze sa zastitom od UV zračenja jer sloj na staklima koji štiti od UV zračenja je bezbojan. Tako da savateujemo da ne kupujete naočare koje nemaju specifikaciju o zaštiti koju omogućavaju, a mnoga istraživanja tržista su potvrdila da ni cena ne garantuje stepen zaštitu.

Pored zaštite koju pružaju naočare, oblik i boja stakala je takođe bitana. Što veća stakla i ram oblikovan prema licu su poželjniji kako bi štitili kožu i oči iz svih uglova. To najbolje vidimo kod ekstremnih sportista i naočara koji oni koriste, skijaša i planinara koji veliki deo vremena svog života provode na visokim nadmorskim visinama gde je i najjače UV zračenje. Za sportove koji podrazumevaju visoke nadmorske visine, kao i vodene sportove, specijalno dizajnirane naočere su sastavni deo opreme. Pored UV zračenja onu su izloženi i odsjajom od velike vodene i snežne površine koje dodatno povećavaju štetnost sunčeve svetlosti. Tako da u Vašu opremu pred svako letovanje i zimovanje neophodne su i sunčane naočare
kako bi bezbedno uživali na suncu i svojim omiljenim sportovima na tržistu postoje i različita stakla za sunčane naočare. Boja stakla može biti različita. Zelena ili siva boja su najprirodnije kod koji ne dolazi do promena stvarnih boja što je bitno zbog bezbednosti u saobraćaju tokom vožnje. Braon stakla dovode do male promene u bojama i imaju smanjen kontrast. Plavo-zelenkasta stakla su
pogodna za srednje osvetljene uslove jer pojačavaju kontras, tako da ih možemo koristiti u zimskim uslovima u gradu gde nema snegom prekrivenih površina. Žuta stakla su dobra jer blokiraju plavi deo spektra pa se predmeti na daljinu vide jasnije pogotovo na snežnim i velikim vodenim površinama. Tako da ova vrsta sunčanih naočare je najpopularnija među skijašima, mornarima i lovcima. Polarizovana stakla potpuno eliminišu odsjaj od velikih staklenih, vodenih ili snežnih površina, tako da su zaista pogodna za skijanje, vožnju ili pecanje. Gradijentna stakla za sunčane naočare su danas veoma popularna i moderna. Ona su na vrhu najtamnija, a prema dnu sve svetlija i time smanjuju odbljesak i samim tim nam omogućavaju da vidimo čistiji. Veoma su pogodna za vožnju, ali ne i za sport. Duplo gradijentna stakla su tamna na vrhu i dnu, a svetla u sredini su pogodna za sportove, ali ne i za vožnju.

U današnaj vreme svest o neophodnosti zaštite kože od UV zračenja je donekle razvijena, dok se o zaštiti očiju od istog ne vodi dovoljno računa. Sa sve većim oštećenjima ozonskog omotača toplo preporučujemo da Vaše oči svakodnevno štitit od sunčeve svetlosti.