Spušteni kapci

Gravitacija i vreme ima svoj put sa svima nama, posebno našom kožom i mišićima. Kako starimo, koža gubi elastičnost i tonus mišića se smanjuje. Kada je reč o našim licima, naše oči mogu pokazivati prolazak vremena sa sve većim kapcima, zvanim ptoza. Droopi kapci naziv je za spuštene, klonule kapke. Nastaju zbog oslabljenog mišića , oštećenog živci na oku mišića ili izgubljene elastičnosti kože gornje kapke. Može uticati da oči izgledaju manje, ali može pokriti dio oka i uticati na vid . Ovo stanje je poznato kao ptoze i ima ga oko pet posto stanovništva u SAD, a izgledi rastu s dobi.

Uzroci spuštenih kapaka:

    1. Spušteni kapci mogu da se razviju kada se mišić koji podiže kapak (nazvan levator mišić) isteže se i slabi tokom vremena. Što je slabiji mišić levatora, teže je držati oči potpuno otvorene.
    2. Starost nije jedini krivac za ptozou. Medicinski uslovi kao što je oštećenje oka ili oštećenje nerva mogu ostaviti gornju ivicu gornjih kapaka niže od normalnog.
    3. Dete se može roditi sa ptozom. Ovo se dešava ako se mišići levatora ne razvijaju ispravno.
    4. Neki ljudi sa ptozom stalno nagnu glavu da vide bolje.
    5. Oftalmolog može popraviti ptozu, hirurški poboljšavajući funkciju gornjeg kapka i pomažući da se podigne. Ova operacija obično se vrši u ambulantnoj proceduri.

Ako vas spušteni kapci iritiraju ili utiču na vašu viziju, razgovarajte sa oftalmologom. Popravljanje ptoze može učiniti pogled na svet jasnijim i poboljšati izglede.

Ptoza je medicinski izraz za spuštanje gornje očne vjeđe. Spuštanje gornje vjeđe može utjecati na smanjenje vidnog polja kada kapak djelomično ili u potpunosti prekriva zjenicu oka.
Kod prisutnosti ptoze pacijenti imaju poteškoće s otvaranjem očnog kapka, te najčešće podižu obrve kontrakcijama čeonog mišića kako bi bolje vidjeli. U težim slučajevima, moraju dizati kapke prstima kako bi uopće vidjeli. Djeca s ptozom mogu imati poteškoće u razvoju vida, te može doći do razvoja ambliopije (lenjog oka) ili pak do zakašnjelog razvoja vizualne sposobnosti.