PRK ili LASIK?

prk ili lasik

Da li da uradim PRK ili LASIK metodu skidanja dioptrije?

Ako ste se raspitivali o skidanju dioptrije, sigurno su Vam poznati termini PRK ili LASIK, dve najčešće operacije skidanja dioptrije danas. Glavno pitanje je da li uraditi skidanje dioptrije LASIK ili PRK metodom, koja je bolja?
Svrha ovog bloga je upoređivanje LASIK i PRK metode i upućivanje budućih pacijenata u ove dve metode. Ovi saveti će Vam pomoći da se idlučite za koju metodu da se odlučite.

PRK je nekada bila najpopularnija metoda laserskog korigovanja vida, a danas je to LASIK.

U 90% sličajeva laserske korekcije dioptrije se radi LASIK metoda, a svega 10% PRK. Razlog su dve glavne prednost LASIK metode, potpuna bezbolnost i brži vidni oporavak.

Pacijenti ne mogu slobodno da izaberu metodu operacije koju će imati. Ljudi sa zdravom rožnjačom mogu izvršiti LASIK, oni sa tankom rožnjačom su prilagodljiviji PRK metodi, dok oni koji imaju rožnjaču izrazito tanku i slabog kvaliteta ne smeju primeniti laser već samo ugradnju intraokularnih sočiva.

Samo potpuno zdrave osobe mogu birati bilo koju metodu za skidanje dioptrije jer za njih ne postoje nikakva ograničenja.

Uvek se konsultujte sa Vašim oftalmologom u vezi bilo kakvog problema sa vidom.

LASIK

Najpopularnija metoda skidanja dioptije danas je LASIK. Ova laserska intervencija podrazumeva podizanje tankog poklopca od tkiva rožnjače. LASIK laserski tretman se primenjuje na tkiva ispod rožnjače, dok kod PRK laser direktno nanosti na površinu rožnjače. Glavna prednost LASIK-a je to što se ne tretira površinski deo rožnjače, koji se presavije tako da smanji proces oproravka od operacije. Mnogi pacijenti će osetiti manje neugodnosti posle operacije, čak nekima neće trebati ni lekovi za ublažavanje bola. Kada pacijenti biraju između ove dve metode pre se opredeljuju za LASIK jer obezbeđuje mnogo brži oporavak od operacije i potpuno je bezbolna. LASIK obezbeđuje jedan hiruški potez više nego kod PRK, stvaranje zaliska. Da bi se zalistak stvorio, oftalmolog seče tanak sloj prednjeg dela rožnjače sa instrumentom zvanim mikrokeratom.

Stvaranje zaliska traje svega 30 sekundi, za koje pacijenti osečaju blagu nelagodnost u smislu pritiska za vreme zahvata. Zalizak koji je napravljen je gurnut tako da otkriva središni sloj rožnjače. Potreba za koncima ne postoji zato što se epitel zaceljuje sam prirodnim putem zahvaljujući sposobnosti samoregeneracije. Neki pacijentu su više zabrinuti za zahvat pravljenja zaliska, nego za bilo koji drugi aspekt operacije. Komplikacije su svedene na 1%, neki pacijenti će se pre odlučiti za PRK nego za LASIK isključivo zbog zaliska. Neke poteškoće koje se mogu javiti u stvaranju zaliska se mogu lako lečiti. Poteškoće se mogu javiti u slučaju ako zalizak malo klizne sa svog mesta. Ovaj slučaj se može javiti dan posle operacije i može se lako popraviti podizanjem zaliska. Pojedine komplikacije se mogu javiti tokom LASIK-a dok to nije slučaj kod PRK-a. Još jedna od komplikacija LASIK metode je to da nikada ne može da preraste u PRK, a to je da napravi nepravilan zalistak koji dalje vodi ka novoj operaciji.

PRK

PRK još poznata pod imenom “fotorefraktivna keratomija” je originalna forma laserske hirurgije oka. Kod PRK metode oftalmolog direktno cilja sa laserom u spoljšnji deo rožnjače, zbog toga PRK metoda ne zahteva nikakvo sečenje tkiva rožnjače. Pacijenti često izbegavaju PRK metodu zbog dužeg procesa oporavka posle operacije. PRK metaoda se vrši na površinskom delu oka umesto rožnjače sto se dešava kod LASIK metode. Pacijenti koji se odluče za LASIK mogu već posle par dana da vide normalno, dok postoperativni tok kod PRK može trajati jednu ili više nedelja dok se potpuno ne povrati vid.

Pacijentima koji su imali PRK operaciju oka se prepisuju lekovi za ublažavanje bolova za par dana posle operacije. PRK metoda direkno tretira laserom prednji deo rožnjače koji je osetljiv pa odatle nastaje bol.