Osnovne metode skidanja dioptrije

Osnovne metode skidanja dioptrije

Do pojave kontaktnih sočiva koja su se pojavila krajem 50-tih godina prošlog veka, naočare za vid su bile jedini način korekcije vida. Danas u moderno doba tehnologije i nauke postoje metode kao što su LASIK i PRK za koje se koristi laser kao korekciona procedura za povratak vida. Ako ove dve procedure ne mogu biti izvedene onda se radi metoda u kojoj se ugrađuje veštačko sočivo kako bi korigovalo vid.

Evolucija Korektivne hirurgije oka

Tokom proteklih 25 godina, hiruške metode, tehnike i alati za proceduru skidanja dioptije su se prilično usavršili i razvili. Radijalna Keratotomija (RK), koja se razvila tokom 1980 godina i koristila se za korekciju kratkovidosti. RK metoda je davala dobre dugoročne rezultate na polju skidanja dioptrije i korekcije vida.

Fotorefraktivna Keratotomija ili PRK je prva metoda laserskog skidanja dioptrije (ona je zamenila RK). PRK metoda koja preuređuje površinu oka i prilagođava rožnjaču. Ova metoda je odobrena od strane FDA 1995 godine. PRK je bila jedna od najčešćih metoda do pojave LASIK koja je danas daleko najzastupljenija. Ove dve metode daju jako slične rezultate ali se drugačije izvode.

PRK metoda se izvodi na celoj površini roznjace zato ne izaziva rizik od komplikacija prilikom zasecanja roznjace kao što je slučaj kod LASIK metode. PRK se izvodi u slučaju kad je kod pacijenta previše tanka rožnjača i kod suvog oka.

Nove tehnologije u oftalmologiji omogućavaju ovim metodama da budu još preciznije u sečenju rožnjače i pravljenja tanjeg flepa nego ranije, što omogućava pacijentima sa tanjom rožnjačom da budu kandidati za LASIK proceduru.

Glavna prednost LASIK-a u odnosu na PRK je u post operativnom procesu koji zna da traje nekoliko dana dok je ovde nekoliko sati.

Koje su korektične metode baš za Vas?

Tokom procesa starenja i oči stare i menjaju se tako da je potrebna određena metoda sa godinama.

Deca ispod 18 godina ne bi trebala da izvode bilo kakvu metodu jer se tokom rasta menja i dioptrija,pa je neophodno da dioptrija bude stabilna bar godinu dana…

Lasersko skidanje dioptrija se ne preporucuje kod progresivnog glaukoma. Ako ste u trudnoći bilo bi dobro da ne radite lasersku intervenciju u to vreme zbog poremecaja hormona koji mogu uticati na promenu dioptrije.
Generalno ljudi između 20 i 30 godina su idealni za bilo koju metodu laserskog skidanja dioptrije, da li je to kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam oni su idealni kandidati za LASIK, PRK ili bilo koju drugu korektivnu metodu.