Lenjo Oko (Amblyopia)

Lenjo oko

Lenjo oko (Amblyopia) predstavlja sensorni poremecaj koji je nastao zbog nemogucnosti razvoja vidne ostrine na jednom ili oba oka.

Ukoliko se na jednom oku razvije dobar vid, dok se na drugom oku ne razvije, to se naziva lenjo oko. Najčešće je samo jedno oko obolelo od ambliopije, ali je moguće da oba oka budu lenja. Ovo stanje se naziva bilateralna ambliopija.

Ovo stanje je veoma često, obično dva do tri čoveka od sto imaju lenjo oko. Najbolje vreme da se ispravi ambliopija je u ranom detinjstvu.

Ambliopija kod dece i odraslih

Novorođenčad mogu da vide, ali u prva tri meseca života vid im je slab i vremenom postaje sve bolji. U toku ranog detinjstva njihov vid se brzo menja i njihov vid nastavlja da se razvija.

Kako bi imali normalan vid, veoma je bitno da oba oka imaju istu oštrinu vida. Ukoliko dete ima lenjo oko i ne može da koristi oba oka podjednako vec je jedno vodece,a drugo lenjo vidna ostrina na lenjom oku se ne razvije u potpunostiu pa cak moze i da oslabi.. Posle sedme godine života, vidni sistem je najčešće potpuno razvijen i ne menja se.

Ukoliko se tretman Ambliopije ne počne što je pre moguće, može da se javi par problema koji mogu ozbiljno da utiču na vid u budućnosti:

Lenjo oko može da razvije ozbiljan i trajni defekt vida;

-Dubina vida (gledanje u tri dimenzije) može da se izgubi jer su za dubinu vida potrebna oba oka;

-Ukoliko se zdravo oko povredi ili oboli, to znači ostatak života lošeg vida;

Ljudi sa lenjim okom imaju veću šansu da izgube vid zbog traume.

Još jedan bitan razlog zbog kojeg bi se lenjo oko trebalo lečiti u ranom detinjstvu je ograničenost u izvršavanju određenih poslova za koje je potreban dobar vid i dubina vida.

Vaš oftalmolog može da vas nauči kako se Ambliopija leči i može da pomogne vama i vašem detetu u sprovođenju ovog tretmana.

Šta je to refraktivna ili asimetrična ambliopija?

Refrakcija oka je primena optickih zakona o prelamanju svetlosnih zraka kroz oko.. Refraktivna greška se javlja kada se svetlosni zraci ne fokusiraju na mreznjaci oka i vid je mutan. Kada dete ima refraktivnu ili asimetričnu Ambliopiju, to znači da on ili ona imaju različitu refrakcionu grešku u oba oka.

U ovom slučaju, mozak koristi oko koje bolje vidi i zanemaruje vid sa slabijeg oka. U početku naočare mogu da pomognu tako što će ispraviti refrakcionu grešku u oba oka, dopuštajući im da rade jednako i zajedno. Onda Ambliopija može da se dalje leči kako bi se poboljšao vid i dubina vida.