Konjunktivitis

Konjunktivitis

Izboriti se protiv crvenog oka

Veoma je važno očuvati zdravlje očiju u toku letnjih dana. To podrazumeva da se sačuvate i od letnjih infekcija i alergija, koje se često javljaju i leti.

Konjuktivitis, zapalenje sluzokože oka česta je očna bolesti, pogađa sve uzraste i može biti akutna ili hronična. U narodu se zove “crveno oko”. Različitog je intenziteta – od blage upale sa suzenjem do snažne upale koja može dovesti do oštećenja i odumiranja tkiva. Neretko je udružen sa zapalenjem rubova kapaka ili sa upalama rožnjače.

Konjuktivitis nastaje zbog virusne infekcije, raznih bakterija, alergija, zbog toplote, promaje, zagađenja vazduha i hemijskih supstanci poput kiselina i baza. Leti je kupanje u nečistim vodama posebna opasnost za infekciju oka i zapalenja.

Koji su simptomi?

Svrab, peckanje, crvenilo, otečeni kapci, osećaj stranog tela u oku, suzenje, preosetljivost na svetlost, sekret i oticanje limfnih čvorova znak su zapalenja. Može se javiti i upala sinusa, gušobolja, sekret iz nosa, kijanje, kašalj i drugi simptomi upale respiratorne sluzokože.

Nekoliko je vrsta konjunktivitisa i zahtevaju različite načine lečenja:

Virusne infekcije: simptomi su crvenilo, osećaj stranog tela u oku, vodenasti iscedak iz oka, otečeni kapci, osetljivost na svetlost, znaci kao kod prehlade (zapušen nos, bolovi u grlu itd.). Srećom ne ostavlja posledice na vid, ali ovaj oblik konjuktivitisa je veoma zarazan, pa treba voditi računa da se ne prenese na druge osobe. U blažim oblicima virusni konjunktivitis prolazi za 7 do 10 dana. Preporučuje se ispiranje oka fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom, a u težim slučajevima kada se javljaju zamućanja na rožnjači, oftalmolog daje odgovarajuće kapi.

Alergijski konjunktivitis je reakcija na alergene: polen, prašinu, životinjsku dlaku, kozmetičke preparate, a nekada ga prati i alergijska kijavica. Javlja se crvenilo, svrab, suzenje, osetljivost na svetlo, otok kapaka i mogući končasti sekret. Ako se simptomi ne povuku spontano, preporučuje se ispiranje očiju veštačkim suzama, po potrebi i kapi protiv alergije.
Hemijske supstance (kiseline i baze, sredstva za čišćenje, hlor iz bazena…) uzrokuju zapalenje sluzokože oka. Kada dođete u kontakt sa takvim supstancama potrebno je brzo i obilno isprati oko većom količinom vode, oko ostaviti otvoreno kako bi se suzama ispiralo i što pre potražiti pomoć oftalmologa.

Bakterije koje najčešće uzrokuju konjunktivitis su stafilokoke, pneumokoke i streptokoke. Izazovu crvenilo u oba oka, otok, žućast do žućkasto-zelen sekret, koji ujutru slepljuje kapke, a javljaju se i bolovi u oku. Najčešće se javlja kod dece. Leči se antibiotskim kapima, mastima za oči i rastvorom za ispiranje sekreta koji mora da preporuči oftalmolog.
Rizik za nastajanje bolesti predstavlja i nošenje kontaktnih sočiva, posebno ako se one jako dugo nose.

Saveti za osobe koje imaju konjunktivitis:

  • Obavezno se obratite oftalmologu.
  • Uvek dobro operite ruke pre i posle nanošenja leka za oči.
  • Očne kapi i masti sme koristiti samo jedna osoba
  • Vodite računa o roku trajanja i načinu upotrebe.
  • Ne koristite tuđe lekove.
  • Što manje dirajte područje oko očiju.
  • Nemojte deliti sa drugima maramice, peškir i jastučnicu i obavezno ih menjajte svaki dan.
  • Dezinfikujte površine u vašem domu koje koriste ostali ukućani, kao što su sudopera, lavabo, kvake na vratima…
  • Ne koristite šminku i agresivne kozmetičke preparate.
  • Nosite naočare sa zaštitinim UV faktorom, jer štite oči od spoljašnjih nečistoća i drugih štetnih uticaja.