Kapi za oči

Kapi za oci

Kapi za oči pomažu kod infekcije, za stavljanje sočiva, za vlaženje suvih, iritiranih očiju, pre ili posle operacije, kod svraba ili suzenja očiju, kod alergija, za virusne ili bakterijske infekcije druga očna oboljenja.

Pravila za stavljanje kapi u oči

Pravilo je da se donji očni kapak nežno povuče na dole ka spolja, da se blago odigne kako bi se napravio mali džep. Bočicu sa kapima treba okrenuti naopako i stisnuti da se oslobodi kapljica leka. Svim radnjama oko očiju pristupi čistih, opranih ruku. Kapaljka ne sme dodirnuti oko ili prst, da se ne inficiraju kapi. Pribor i kapi za oči nikada ne treba deliti ni sa kim. U uputstvu koje dolazi sa lekom napisana su pravila za upotrebu, čuvanje, kao i rok upotrebe nakon njegovog otvaranja.

Sedam koraka za ukapavanje kapi u oči

 1. Uvek operite ruke pre stavljanja očnih kapi
 2. Promućkajte bočicu ako je na njoj naznačeno. Bočicu koja je bila u frižideru zagrejte među dlanovima do sobne temperature
 3. Očistite kapke vatom ovlaženom toplom vodom, brišući od unutrašnjeg ka spoljnjem uglu zatvorenog oka
 4. Lezite ili zabacite glavu unazad i gledajte na gore. Palcem i kažiprstom nežno povucite donji očni kapak na dole da se oblikuje mali džep.
 5. Sipajte kap u kesicu formiranu od donjeg kapka. Kada se koristi i mast za oči, istisnite 5-6mm masti u kesicu donjeg kapka, od spoljnjeg ka unutrašnjem uglu oka. Kapaljka ili tuba ne treba da dodiruju oko.
 6. Nežno zatvorite oči 1 do 3 minuta da se lek apsorbuje.
 7. Ako koristite i druge kapi, sačekajte najmanje 5 do 10 minuta, pa tek onda ukapajte drugi lek. Kesica koju formirate od donjeg kapka prima samo jednu kap, a višak iscuri iz oka.
 8. Ne propuštajte doze!

Šta treba znati o kapima za oči

 • Proverite da li su kapi za oči u roku. Nikada ih ne koristite po isteku roka.
 • Rok trajanja je kraći za izrađene kapi u apoteci, od tri do pet ili sedam dana. Preostale neupotrebljene kapi ne koristite za iste ili slične simptome, jer se i kapi za oči mogu kontaminirati što može uzrokovati ozbiljne infekcije očiju.
 • Poštujte uputstvo na etiketi kapi ili masti za oči da li je potrebno čuvanje u frižideru.
 • Zatvorite bočicu ili tubu odmah posle upotrebe.
 • Mnogi preparati za oči izazivaju blagi osećaj peckanja. Obratite se Vašem lekaru ako taj osećaj traje duže od minut, dva.
 • Masti za oči zamagljuju vid, taj osećaj koji treba da nestane za nekoliko minuta.
 • Nemojte nositi kontaktna sočiva dok koristite kapi ili masti za oči, osim ako je to po uputstvu lekara.
 • Ako je lekar propisao da koristite i kapi i masti za oči u isto vreme, prvo stavite kapi, posle nekoliko minuta upotrebite mast.