Da li mogu plivati sa kontaktnim sočivima?

Da li mogu plivati sa kontaktnim sočivima?

Radi bezbednosti vašeg oka, svako plivanje i ronjenje bi trebalo da se izbegava kako bi se izbegla mogućnost od bakterijske infekcije. Plivanje sa kontaktnim sočivom može da izazove infekciju oka, iritaciju ili crvenilo u oku.

Oftalmološka federacija predlaže da kontaktna sočiva nikako ne bi trebala da budu izložena vodi (voda sa česme, u okeanima. bazenima, jezerima itd).

Voda može da bude dom mnogim opasnim mikrobima. Jedna od najopasnijih je Akantemoeba organizam, koji se zakači na kontaktno sočivo i izazove zapaljenje ili infekciju rožnjače. Ovo stanje se naziva Akantemoeba keratitis i ovo stanje se povezuje sa nošenjem mekih sočiva prilikom plivanja u vodi, koji ako se ne dijagnostifikuje u ranoj fazi može da izazove posledice trajnog gubitka vida. Ukoliko voda dopre u vaše kontktno sočivo prilikom plivanja, trebalo bi ga skinuti, očistiti i dezinfikovati vaše kontaktno sočivo kako bi sprečili iritaciju ili infekciju. Pravilna nega vaših kontaktnih sočiva smanjuje mogucnost nastanka ovih pojava. Zapamtite da je poželjno menjati kotaktna sočiva svaka tri meseca ili mesecno u zavisnosti od vrste sociva . Redovne kontrole kod vašeg oftalmologa takode smanjuju rizik.

Takođe, sveža voda i voda u bazenima može da umanji elasticnost mekih kontaktnih sočiva, što izaziva blagu nelagodnost u oku. Kada voda prodre u oko ona spira suze koje služe za prirodno podmazivanje oka i ova pojava može dovesti do stanja hroničnog suvog oka. Ukoliko se odlučite da plivate sa kontaktnim sočivima, jednodnevna kontaktna sočiva su najbolji mogući izbor. Ona su namenjena za jednokratno korišćenje, posle čega se bacaju u đubre. Obavezno kontaktirajte vašeg oftalmologa ukoliko osetite blagu iritaciju ili osetljivost na svetlost prilikom plivanja sa kontaktnim sočivima.

Da li mogu plivati sa kontaktnim sočivima dok nosim naočare za plivanje

Ako koristiš kontaktna sočiva najbolji način da izbegneš rizik od iritacije i infekcije je da nosiš nepromočive naočare za plivanje. Naočare za plivanje sa dioptrijom su još jedna dobra opcija. Ove naočare su dizajnirane kako bi ispravile refraktivne mane tvog oka, kao što su naočare i kotaktna sočiva. Sa ovim naočarima se izbegava svaka mogučnost iritacije oka dok plivate.