Bol u oku

bol u oku

Bolovi u oku i oko očiju mogu da imaju mnogo uzroka. U nekim slučajevima, kao što je povreda oka, izvor bola je očigledan. Ali često je teško znati zašto vas oko boli.

Da bude još komplikovanije, nivo bola nije proporcionalan sa ozbiljnošću uzroka. Drugim rečima, relativno mali problem, kao što je blagi nadražaj rožnjače, može da bude veoma bolno i neprijatno. A pojedina ozbiljna stanja oka, kao što su katarakta, glaukom ili dijabetes nisu praćeni nikakvi bolom sem subjektivnog i objektivnog pada vida.

Bolovi u oku se drugačije ispoljavaju i imaju različite simptome koji mogu da pomognu oftalmologu da otkrije uzrok ili nelagodnost. Bolovi se najčešće ispoljavaju kao oštar ubod, gorenje, pečenje, pulsiranje, svrab ili osećaj stranog tela u oku.

Očni bol je često praćen sa zamućenim vidom, crvenim očima i osetljivošću na svetlost.

Bolovi u očima

Često kada imate osećaj da vam je nešto upalo u oko, bol je izazvan iritacijom ili upalom na površini oka.

Čest uzrok bola iz prednjeg dela oka su:

 • Strano telo
 • Erozija rožnjače
 • Suvo oko

Manje česti uzroci bola u očima su:

 • Konjuktivitis
 • Infekcije oka na površini ili u samom oku
 • Iritacije rođnjače uzrokovane nošenjem kontaktnih sočiva

Bol iza očiju

Čest uzrok bola iza očiju su migrene i sinusne infekcije.

U slučaju glavobolja izazvanih migrenom, bol je skoro uvek iza jednog oka i najčešće je praćen bolom na toj strani glave.

Bol iza oka koji je prouzrokovan sinusnom infekcijom je obično slabiji od migrene i javlja se kod oba oka.

Iako bol iza očiju izazvan ovim uzrocima nije uzbuna, ukoliko imate hronični bol ovog tipa, potrebno je da posetite oftalmologa kako bi isključili bolesti oka kao uzočnike bola.

Bol oko očiju

Verovatno najčešći bol koji se javlja oko očiju i projektuje se u samo oko je upala lojnih Mejbamovih žlezda, poznatija kao čmičak. Glavni simptom čmička je lokalizovan bol na delu gornjeg ili donjeg kapka i osetljiv na dodir.

Čmičak ne zahteva hitnu intervenciju doktora i u većini slučajeva se može uspešno izlečiti kod kuće stavljanjem toplih obloga na kapke zajedno sa masažom kapaka tokom nekoliko dana. Ukoliko se čmičak učauri u tvrdu formaciju vrlo lako i brzo se hirurški odstranjuje.

Još jedan čest uzročnik bola oko očiju, odnosno simptoma umornih očiju je uzrokovano višečasovnim radom za računarom. Ovaj problem se rešava čestim pauzama, savetujemo da svakih sat vremena pet minuta gledate kroz prozor u daljinu kako bi ste odmorili oči.

Šta raditi kada vas bole oči?

Očigledno je da ukoliko imate bilo kakav bol u oku da treba da posetite oftalmologa kako biste obavili pregled i utvrdili uzrok bola.

Ukoliko imate bol u oku i neke od sledećih simptoma, trebate pod hitno da posetite oftalmologa:

 • Ukoliko se bol javio odmah nakon što ste obrađivali metal, sekli drva ili druge aktivnosti koje mogu da dovedu do upadanja stranog tela u oku.
 • Ukoliko je bol izazvan povredom oka
 • Ukoliko je bol jak i praćen mutnim vidom i osetljivošću na svetlost
 • Ukoliko ste u skorijem vremenu imali neku intervenciju na oku, uključujući Lasik ili operaciju katarakte
 • Ukoliko vam je oko crveno i suzi
 • Bol je jak, pojavio se iznenada i praćen je glavoboljim, a lečite glaukom

Kada je reč u bolu u oku, nemojte da rizikujete, posetite svog oftalmologa što je brže moguće kako bi utvrdili tačan uzrok i kako bi dobili odgovarajući tretman.